Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2019 08:00 - сириус и земята
Автор: bven Категория: Други   
Прочетен: 10530 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                     Мистериозната връзка между Сириус и историята на човека
                           Написано от Издателство Паралелна Реалност
                                     Петък, 13 Май 2011 21:49


mandalasirius350Настоящият материал е превод (благодарим ти Janthine!) от новият сайт на vigilant citizen - secretarcana и се опитва да изследва значението и символизма на Сириус. Макар да има какво да се научи от статията, тя не се отличава с особена дълбочина, както се говори за звездата в „Документите Тера“ например, защото извънземната интерпретация липсва, а езотеричната е просто отбелязана, без да бъде тълкувана особено детайлно. Въпреки това изследването е добро начало, особено за прохождащите, които тепърва навлизат в материята за влиянието на тези архетипи в човешката култура и тайно знание. И така - приятно четене на начинаещите :)


Още от древни времена, по времето на различни цивилизации, Сириус, Кучешката звезда, е била обградена от мистериозен ореол. Езотерични учения на цели епохи неизменно придават на Сириус специален статус и значението на звездата в окултния символизъм е доказателство за това. Какво прави Сириус толкова специална? Дължи ли се това единственно на факта, че е най-ярката звезда на небето? Или може би защото човечеството има древна и мистериозна връзка с нея? Тази статия разглежда значението на Сириус в хода на историята и мястото й в тайните общества и ще опише символизма, който я заобикаля.


Сириус се намира в съзвездието „Canis Major“, позната като Голямото куче, а оттам произлиза и прозвището й „Кучешката звезда“. Тя е повече от двадесет пъти по-ярка от нашето слънце и два пъти по-тежка от него. На нощното небе Сириус е най-ярката звезда, а нейното синьо-бяло сияние е очаровало звездобройците от най-дълбока древност. Нищо чудно, че на практика Сириус е почитана от всички цивилизации. Но дали има нещо повече отвъд видимия блясък на звездата?

Артефакти от древни цивилизации разкриха, че Сириус е заемала важно място в астрономията, митологията и окултизма. Някои тайни школи я смятат за „слънце зад слънцето“ и оттам за истинският източник на мощта на нашето слънце. Ако слънчевата топлина поддържа жизнеността на физическия свят, то се вярва, че Сириус дава живот на духовния свят. Това е „истинската светлина“ от изток, духовният лъч, чрез който слънцето осветява материалния свят, който пък е считан за най-голямата илюзия.


                                           image


Асоциирането на Сириус с божественото и дори разглеждането й като дом на „Великите учители“ на човечеството не е запечатано само в митологиите на няколко примитивни цивилизации. Това е широко разпространено вярване, което е оцеляло до наши дни (и дори се е засилило). Ще разгледаме значимостта на Сириус от древни времена, ще анализираме очевидното й присъствие в тайните общества и ще изследваме тези езотерични концепции и как те са били модифицирани в съвременната култура.



                                       Сириус и древните цивилизации

В Древен Египет, Сириус е била считана за най-важната звезда на небосклона. Всъщност, тя е била астрономическия център на цялата египетска религиозна система. Сириус е била почитана като Сотис и е била свързвана с Изида, богинята-майка в египетската митология. Изида е женския аспект на божественото триединство, заедно с Озирис и техния син Хор. Древните египтяни са отдавали толкова голямо значение на Сириус, че повечето от техните божества били асоциирани по един или друг начин с нея. Анубис, богът на смъртта с глава на куче, е имал очевидна връзка с Кучешката звезда, а Тот-Хермес, великият учител на човечеството, също е бил езотерично отнасян към Сириус.

Системата на египетския календар е базирана на хелиактичния изгрев на Сириус, който настъпвал точно преди годишния разлив на Нил през лятото. Движението на звездата по небосклона също било наблюдавано и почитано от древните гърци, шумери, вавилонци и безброй други цивилизации. Следователно, звездата се смятала за свещена, а нейното появяване на небето било чествано с празненства. Кучешката звезда известявала настъпването на горещите и сухи дни на юли и август, откъдето са известни като „летните кучешки дни“.

Няколко изследователи на окултните науки твърдят, че Великата пирамида в Гиза е била построена точно по разположението на звездите, а Сириус е била най-важната от тях. Смята се, че светлината от тези звезди е била използвана в церемониите на египетските мистерии.

„Тези древни хора (египтяните) са знаели, че веднъж годишно Слънцето е в една линия с Кучешката звезда. Следователно, Великата пирамида била така конструирана, че в този свещен момент светлината на Сириус да пада върху „Камъка на Бога“ в горния край на Голямата галерия, огрявайки главата на главния жрец, който получавал „супер слънчева“ сила и претърсвал собственото си „слънчево тяло“, за да предаде на останалите посветени тази искра, която помагала за превръщането им в богове. Това била функцията на този „Камък на Бога, в който Озирис дарявал илюмината с Атеф – Бялата корона на небесната светлина.“ „На север и на юг от тази корона е любовта“, се казва в египетска песен. „И така, в цялото учение на Египет, видимата светлина не бе сянка на невидимата светлина; и в мъдростта на древната страна, мерители за Истината бяха годините на Най-Великия“ (Marshall Adams, The Book of the Master).

Последните научни открития, свързани с Голямата пирамида и нейните мистериозни „вентилационни шахти“ доведоха до потвърждение на голямото значение на Сириус за самата пирамида.


                                                 image

Разположение на звездите и Голямата пирамида. Орион, асоцииран с бога Озирис,
съответства на Камерата на Краля, докато Сириус, олицетворяваща богинята Изида,
съответства на Камерата на Кралицата.(според изследванията в „Документите Тера“ е точно обратното – бел. Н.)

Удивителна характеристика на култа към Сириус е наслагване на символизъм и скрито значение. Някои велики цивилизации наистина са асоциирали Сириус с кучеподобна фигура и са виждали звездата като източник или дестинация на мистериозна сила. В китайската и японската астрономия, Сириус е позната като „звездата на небесния вълк“. Някои местни племена на Северна Америка придават на звездата кучешки характеристики: племената сери и тохоно о’одам от югозападната част я описват като „кучето, което следва планинската овца“, докато племето блекфуут (чернокраките) я нарича „кучешкото лице“. Чероките разглеждат Сириус в двойка с Антарес (най-ярката звезда в съзвездието Скорпион) като кучето-пазач на „Пътя на душите“. Племето Уулф (вълчото племе) – Скиди, от Небраска я знаят като „Вълчата звезда“, докато други от същото племе, но от различни области, я наричат „звездата-койот“ (тези, които са чели „Документите Тера“ знаят причината зад тези наименования – бел. Н.). На север в Аляска, племето инуит от Беринговия проток й казват „лунното куче“ (J.B. Holberg, Sirius: Brightest Diamond in the Night Sky).




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
16.01.2019 09:03
по памет- в Судан , южно от Египет, едно племе, догони, знаело за Сириус и, че има четири спътника Астрономине се зачудили, тогава се знаели само два Започнали изследвания и открили още два! Върнали се при племето и попитали откъде знаят? На свой ред те се зачудили ,как път не знаели учените, че са четири? В племено това било известно от памтивека

Хубав ден, Таня!
цитирай
2. bven - на 1: Здравей, Леоне.
16.01.2019 13:26
За Догоните Сириус е родна планета - според тях от там е дошъл Ама, родоначалникът им -и започва тяхното знание и живот. В интерес на истината, имат много точни знания и предания. Може би това им помага да живеят хармонично с природата и да нямат материалните интереси на "цивилизования свят".
Хубав факт ни поднасяш от от историята на съвременните учени - да се учат на знания от хилядолетия:)))
Поздрави и хубав ден!
цитирай
3. vedrina - !!!
16.01.2019 19:21
Интересно...!!!
цитирай
4. bven - На 3: Добре дошла , vedrina !
17.01.2019 08:54
Има още интересни продължения:)))
Светлина и Любов!
цитирай
5. tres1 - Още нещо по темата
19.01.2019 01:35
Произход и история на империите Орион и Сириус от Робърт Морнинг Скай
цитирай
6. bven - на 5:Произход и история на империите Орион и Сириус от Робърт Морнинг Скай.
19.01.2019 08:29
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868313
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава