Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2018 09:14 - Източни залези и други невъзможни български думи и словосъчетания
Автор: kraskal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 375 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Откъде изгрява слънцето и къде залязва България?

Кой ще ми каже?

Докато чакам отговора, се чудя, какво бих могъл да кажа на онзи моторист, който ме изпревари, вдигнал мотоциклета си на задна  гума, по пътя Бургас-Созопол с много по-висока скорост от разрешените 80 км в час?

Какво да кажа на тази луда глава освен това ,че му пожелавам Господ да го закриля и да не позволи тъй както е на една гума да друсне в една от всички дупки по пътя. После ще пишат, че причината за последвалите събития е несъобразена скорост.

Дума дупка не прави, ама дупка на пътя може да направи много неща.  Дупка в бюджета също.

Само във вестник „Дума“ си държат на думата и обясняват от сутрин до вечер, че „ Като Русия няма втора тъй могъща на света, тя е нашата опора, тя е нашата…“ за каквото там им плащат да казват, че е. А Вазов го е писал безплатно това за Русия. После пък пак безплатно се е разочаровал от братушките.

Какво бих могъл да кажа на шофьора на автобуса, който беше  спрял нейде между Равадиново и Аркутино и галантно тръскаше пикалото си, докато се облекчаваше върху задна дясна лява гума на превозното си средство. Така и не разбрах избора на му на позиция. Може пък да се е страхувал от змии, гущери и кърлежи и затова да не е посмял да стъпи върху банкета край пътното платно и затова да е застанал кажи речи на пътя в поза „пикающа крава“.

Може пък да е искал да каже с този свой акт „Да ви пикая и на държавата, щото по пътя няма къде да пусна една вода, мама му стара“

Но наистина по целия път от Бургас до Созопол няма нито една тоалетна….освен на три бензиностанции. Само че на тези бензиностанции автобус може да паркира доста трудно. А и тоалетната не може да поеме цял автобус пикльовци. Няма и нито една зарядна станция за електромобили по пътя Бургас-Созопол, но това е друга дума.

Електромобил всъщност е термин от две думи. Но у нас няма визия, няма стратегия за тази автомобилна революция. Имаме обаче словосъчетанието „Нов внос“, което ще рече 17 год. дизелов автомобил, внесен от Германия в България. Нов внос.

Ново двайсет. Гинка и ЧЕЗ също са две думи, ама съчетанието им води до…не знам до какво води. То, ЧЕЗ не е дума, а абревиатура, но на кого му пука. На Гинка не и пука. Тя няма нищо лично срещу никого, просто прави бизнес.

Какво бих могъл да кажа на онзи младеж, който важно заяви на приятеля си там на масата до нас в рибния ресторант край Ченгене скеле „Да си кажа честно, аз съм фен на Бойко Борисов, защото каквото има да казва, го казва“. Тъй каза младокът.

Ето на…младите ги усещат нещата. Социолозите да си говорят каквото искат, Корнелия Нинова и тя, ама на…този младеж обича някой да казва нещата, щом има какво да каже.

Щото той Бойко каза , че тръбата от Турски поток ще завие към нас, а пък после онзи говорител на руския президент каза друго, ама какво толкоз. Бойковата дума срещу думата на руската правителствена тонколона. Вие на Бойко ли ще вярвате или на някакъв си там пясъчник ли беше , Песков или Пясъков. Аз вярвам на нашия премиер. Вярвам и че хет трикът му на финала срещу Нефтохимик беше хет трик, а не трик.

На Божо Трика няма никакво значение дали аз му вярвам, а дали му вярват неговите съпартийци от СДС.

Какво да кажем на французите и на германците, които искат Европа на две скорости по пътя на Запад, а ние искаме на задна скорост да се движим на Изток.

Сещам се за онази опера Das Gцtterdдmmerung, демек Залезът на боговете.

Нас, българите години наред ни учеха, че всичко хубаво идва от Изток, а всичко лошо е на Запад. Оказа се, че Западът е непостижим блян, а онзи Изток, който ни натрапваха като пример за подражание се оказа по-лош от японския или южнокорейския Изток, да речем.

Какво бих могъл да кажа на онези, които настояват да забравим за Запада и да се обърнем веднъж и завинаги към евразийския Изток?

Какво да им кажа? Може би това, че колкото повече се движим на Изток , толкова повече се превръщаме в залязваща държава.

Колкото повече, толкова повече – беше казал Мечо Пух.

Да…ние сме бившата България на три морета, която всеки ден  чака от Запад да изгрее слънцето /на кохезионната политика/ и да усвои светлината му, а залязва на Изток.

Какво бих могъл да кажа на онези от вас, които са прочели всичките мои дрънканици дотук?

Ами, може би това, че според официалната статистика българите никога не са били по-добре в своята история, отколкото днес. Хм…това ми напомня на моите ученически години, когато учехме, че през довоенната 1939 год. в царство България не е бил произведен нито едни телевизор, а през 1980 год. в Република България са били произведени десетки хиляди. Значи кога е било по-хубаво, а? То, се разбира от само себе си.

Всъщност реших. Нищо няма да казвам на онзи пикаещия, на моториста, който кара на задна гума по шосето, нищо няма да казвам на феновете на платената любов към Русия или футболистите, които падат като круши, щом видят един определен играч с топка в краката.

Нищо няма да им казвам, защото дума дупка не прави.

https://burgas-reporter.com/articles/31509




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraskal
Категория: Лични дневници
Прочетен: 94843
Постинги: 83
Коментари: 42
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031