Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2018 21:04 - Дилян от ЖивЗян
Автор: kraskal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 328 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ЖивЗян е град. Не какъв да е град, а град като никой друг. Разположен е …ами, разположен е край река или край планина, или до море, много е възможно да е до езеро или до долина…

Разположението му не е важно. По-важно е това, че според официалната статистика в него е по-добре от най-доброто най-добре, което можете да си представите. Пет пъти по-добре или десет дори.

ХроникаПЪРВА

В един квартал на ЖивЗян местното и външното бизнесменство и предприемачество е инвестирало през последните години стотици милиони в строителство.  На къщи. На кооперации. На луксозни недвижими имоти. На първа линия. На по-първа линия. На още по-първа линия. Всичко е първолинейно.

Но между луксозните първолинейни недвижимости все пак трябва да се движат хора и пътища. Ама, няма улици.

Официално има. По документи. По общ устройствен план има. Според официалните прессъобщения, които информират малки, големи и още-по големи човеци, улици има, ама според неофициалната ситуация няма.

В един ден предприемачът Дилян  кани потенциален клиент да огледа терен на първа линия, където се строи луксозна къща с изглед към ГЛЕДКАТА, която всички искат да виждат сутрин от прозореца на спалнята си или от хола си или от банята си или от тоалетната си дори. Готови са да плащат скъпо и прескъпо за поглед към ГЛЕДКАТА, да му се не види планината, морето, езерото, реката или долината.

И идва клиентът, спира супер мощния си расов автомобил  пред терена, отваря вратата и …цоп!!! Стъпва с двата си крака в огромно кално езеро. Защото там няма улица.

Че то е ясно. Има кал…откъде накъде калта трябва да е улица. Някой ден управлението ще я построи. Когато му дойде времето.

А на клиента скъпите му обувки и марковите му панталони стават зян. Жена му пък категорично отказва да слезе от луксозния автомобил, за да цопне в калта. И вика на мъжа си нещо от типа на „Не хочу“ или „Ай дон уонт“

Един господ знае какво означава това.

И купувачът си тръгва необратимо като в онази песен, според която отива си лятото, идва есента. Не желае да преминава през калното езеро.

Дилян, предприемач  и инвеститор в строителство на недвижими имоти стои в калта в квартала на ЖивЗян. Гледа мрачно и скърца със зъби. Току що е загубил много пари.

Затова, побит насред калта взима решение.

Ще построи сам улица. Вади пари от джоба си и я изгражда сантиметър по сантиметър…солидно като в Римската империя.

Дилян слага на улицата и тротоари, бордюри, улично осветление. Плаща всичко като поп, както се казва, макар че никой на тоя свят не е виждал как някой поп плаща строителство на улица. Добре де, така се казва, какво се заяждате.

Улицата е готова, клиентите вече идват спокойно и изкупуват къщите.

И Дилян  се усмихва. Строи нова къща в тази зона на ЖивЗян. Луксозна, разбира се.

И в един ден пристига чиновничка от местното управление. И му размахва пръст и му казва строго

„Аз, вас ще ви глобя, защото камион от вашата строителна фирма излиза от строеж и цапа улицата с кал. Засрамете се, не ви е срам…Ще ви глобя, за да се научите да пазите асфалтовия път“

Предприемачът се е усмихвал преди малко, ама вече му се плаче, после пък вдига кръвно, поема си въздух и едва се сдържа, да не я стисне  за…но все пак срещу себе си има дама и обяснява възпитано, че това е улица, който той е изградил с лични средства и че да, камионът е негов, но той излиза от строежа и когато замине, после ще измият улицата, която…с извинение за повторението, той е построил с лични средства…

Пък чиновничката от управлението на ЖивЗян се ядосва и му казва, че тогаз ще го глоби заради липса на ограда на строежа  и безкомпромисно го глобява, а след това изнервена и изморена си заминава, за да сподели в социалните мрежи какви нахални предприемачи са се навъдили.

Предприемачът стои като ударен с мокър парцал и премята през ръцете си акта.

Току що е научил бизнес урок N:1 от ЖивЗян : „Не се прави на по-умен от управление, в което работят умници, а не умни хора“

Предприемачът отива у дома си и поръчва на тъща си да му избродира ковьорче с надпис

„НИКОГА ПОВЕЧЕ БИЗНЕС В ЖИВЗЯН“

Не ме питайте кой е този град и къде е. Навсякъде
може да е. Може би и вие живеете в него.



https://burgas-reporter.com/articles/32666




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraskal
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95300
Постинги: 83
Коментари: 42
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930