Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2018 20:24 - Когато парите свършат, платената любов може да премине в безплатна омраза
Автор: kraskal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 663 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Един от най-изнервящите и стресиращи въпроси във времената на моите ученически години / а това беше някъде около епохата на Великите географски открития/ беше онова питане в часовете по литература.

„Какво е искал да каже авторът“

Написал един човек роман, повест, есе, разказ, ода, поема или какъвто и да е писмен текст и ето ви на вас нездраво любопитство.

„Какво е искал да каже“

И най-интересното е това, че самият автор не е добавил обяснителни бележки към творбата си, ами трябва след години или дори направо след векове някакъв голобрад ученик да се чуди.

Когато учителите задаваха този въпрос, ами ние, учениците се напрягахме сериозно.

Снощи гледам аз по новините на една от националните телевизии  изказване на вицепремиера Валери Симеонов, посветено на страхливата немска полиция, която атакувала с огромни сили жилищен блок, където живеели папуаси и измежду тях български циганин, обвинен за изнасилване и убийство.

Едва ли не цяла дивизия от немски стражари го щурмувала нашия „БАЙМАНГАУ“, както пееха преди години едни наши актьори и певци.

А най-интересното беше това, че изказването валерисимеоновско беше обогатено със субтитри.

Посланието на телевизионерите  беше ясно…не му се разбира какво иска да каже авторът и затуй му поставяме субтитри.

Интересен подход, при условие че преди него излъчиха някакви странни особи с оскъдно познание по български език, които мъчително сглобяваха по някое друго изречение, но всичко това се лееше натюр…в оригинал. И честно казано, изобщо не ставаше ясно какво искаха да кажат авторите от една русенска махала.

Стига бе!!! Когато излъчват македонски политик, под думите му няма субтитри, а под словото на Валери Симеонов има. Направо си е заяждане.

Но е вярно, че напоследък в Мила Родино Ти Си Земен Рай този проблем е посевместен. На много хора, които искат и получават думата, не им се разбира нищо.

Например, какво искаше да каже премиерът на посланиците на доста държави, които събра на среща, за да им набие каските?

Бил бесен, бил ядосан, че три дни по света се говорели лоши и неверни неща по света за държавицата ни.

Но понеже нямаше субтитри, не стана ясно какво точно го е ядосало. Ония лъжци казвали, че у нас има корупция. Има ли? Или няма?

Казвали, че по показателя за свободата на словото и на медиите сме на 111 място в света. А да не би някой от ръководството на държавата да смята, че сме на Първо място?

И други работи казвали по тамошните медии, например че има натиск върху журналисти, които се опитват да издирят информация за определени кръгове.

Сетих се за едни процеси от последно време в родната медийна среда.

Всъщност преуспяващите медии у нас се делят на два вида. Едните получават сериозни финансови бонуси, за да пишат определени неща, хвалби да речем. А другите, те пък получават или по-точно си искат финансиране, за да не пишат, т.е за да мълчат многозначително.

Наскоро един  предприемач ми сподели, че определена медия го поздравила с финансовото му благополучие и му намекнала, че е хубаво да сподели някаква част от печалбата си с тях.

Казали му „Не можеш да печелиш милиони и да не дадеш на нас“

А той инатливо им казал ,че може. Тогава те го заплашили, че щом не иска да им даде пари, за да мълчат, ще започнат да говорят, т.е напишат унищожителна статия срещу него. Пък предприемачът има пожелала творчески успех и отказал да им плати. Ден по-късно публикували статията, а той със силно накривена шапка продължил по пътя си. Вероятно ще има още статии, докато се случат две неща. Докато той най-сетне реши да плати или докато мозъчния ресурс на въпросната медия се насочи към друг приходоизточник. Ще връхлетят като мухи върху лай…пардон върху мед.

Преди време един кмет ми сподели, че от една медия години наред му ядяли краката и накрая му звъннали съвсем по човешки и му рекли „Айде, бе…не ти ли омръзна. Плати си, че да спрем да те плюем“ Пък той им отвърнал „Ааа, продължавайте си, не ми пречите“ И човекът си изкара по живо по здраво май четири мандата, а плювалниците изпаднаха в истерия.

Проблемът бил в това, че този кмет давал лош пример на останалите. Показвал, че може да управлява и без да си плаща ,за да го хвалят определени професионални хвалители.

Та, си мисля, че ако всички вкупом хвалят някого, той, човекът трябва да разбере, че нещо не е наред и да му светнат всички сигнални лампи. Защото колкото и песимистично да звучи, много хубаво не е на хубаво.

Нали Иво Андрич казваше, че Щом една власт усети потребност да обещава на своите граждани мир и благоденствие посредством афиши, трябва да се внимава и да се очаква противното

И в стари времена и в днешните дни ласкателите и блюдолизците сменят обекта на обожание тъй пъргаво, че обектът докато мигне и разбира, че палачинката се е обърнала и вместо нежния шепот на ласкателствата и на конграчлуйшъните, той вече чува грохота на псувните, проклятията и клетвите.

Спомняте ли си един ТВ водещ, който лазеше пред портите на един политик, за да му стори поклон и да го славослави. Е, после ТВ водещият сам стана политик и почна да попържа същия този обект на обожание.

Ами,да. Лошото на платената любов е, че свършва в онзи момент, когато парите свършат.

Но ако някой е на властова позиция и не си плаща, е тогава поне знае, че и хвалбите и псувните е възможно да са искрени. Едва ли…

Питате се какво е искал да каже авторът на всички тия брътвежи дотук ли? Ами, не знам. То и субтитри няма.

Между другото на Валери Симеонов всичко от казаното му се разбира. Само не е ясно откъде накъде в Германия папуаси и роми живеят в един жилищен блок, но това не е болка за умиране.




Гласувай:
1



1. getmans1 - А, кой каза, че Борисов е свикал п...
12.10.2018 20:48
А, кой каза, че Борисов е свикал посланиците за да им „набива'' канчетата или каските?
Ако не знаете аз мога да ви кажа и хич няма да ви бавя -гузните Г-не. гузните. а, най-наглите от тях си продължават с манипулациите.

В същност германската полиция действително показа класа.
цитирай
2. dinkov - Динков
12.10.2018 22:41
kraska - ако не беше тъжно и жалко това което си написал, щях да се посмея.
Ами защото е вярно... А сега де, какво съм искал да кажа... +
Поздрав
Ицко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kraskal
Категория: Лични дневници
Прочетен: 94826
Постинги: 83
Коментари: 42
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031